Festivalhistoria

Smålands litteraturfestival, SmåLit, startades 2016 av Jönköpings-Posten, Jönköpings kommun och Region Jönköpings län. Syftet var att skapa en litterär mötesplats och att öka intresset för litteratur och läsning.
Sedan dess har festivalen arrangerats årligen i februari månad. Fler småländska kommuner har kommit med i samarbetet, Värnamo, Tranås och Eksjö. Smålands litteraturfestival är nu den självklara mötesplatsen i Sydsverige för litterat ur och samhällsfrågor.

2023
Temat för SmåLit 2023 var Motstånd. Temat märktes i författarsamtal, i debatter, i litteraturen och i utställningar, Ett motstånd kan upplevas i stort som smått. En kamp mot yttre och inre fiender, i skrivkramp, tvivel eller när man genom litteraturen och scenkonst står upp mot något. SmåLit 2023 genomfördes i fyra städer under fyra dagar – Eksjö, Tranås, Värnamo och Jönköping med program både dag och kväll på alla orter. I Värnamo arrangerades ett boktorg med tolv utställare och på finaldagen arrangerades en stor bokmässa i Jönköping med 87 utställare.
Negar Naseh fick SmåLits Migrantpris 2023 för romanen ”En handfull vind”.
På SmåLits författarscen medverkade: Moa Herngren, Torbjörn Flygt, Lina Nordquist, Negar Naseh, Stina Wollter, Johannes Anyuru och Caroline Ringskog Ferrada-Noli.
Novelltävlingen på temat motstånd slog rekord. 250 bidrag kom in och både vinnaren och de hedersomnämnda publicerades i Bonnier media under julhelgen.
Smålitkartan, den litterära utflyktsguiden i Jönköpings län filmades och uppmärksammades i samband med jubileumsfirandet av H.M. Konungens 50 år på tronen på tronen på Kulturhuset Sp ira i närvaro av kungaparet. SmåLit 2023 arrangerades av Bonnier News, Jönköpings kommun, Värnamo kommun, Tranås kommun, Eksjö kommun och Region Jönköpings län.

2022
Temat för SmåLit 2022 var Upptäcksfärd. En upptäcktsfärd kan företas var som helst, när som helst, bara man tar sig tid att iaktta sin omgivning som om man aldrig sett den förut.
Sommaren 2021 lanserades Smålitkartan, en litterär utflyktsguide i Jönköpings län. Med kartan har vi kunnat besöka platser vi tidigare bara har läst om i böckerna. Lyssnat på berättelser just där de utspelar sig. Upptäckt nya författare som har levt och skrivit alldeles nära oss.
Maxim Grigoriev fick SmåLits Migrantpris 2022 för romanen ”Europa”. Detta år fick seminarier och föreläsningar ske digitalt i februari. På SmåLits författarscen medverkade: Nina Wähä, Ellen Mattsson, Andes Rydell, Tove Folkesson och Daniel Boyacioglu.
I maj arrangerades SmåLits bokmässa och ett dagsprogram.

SmåLit 2021 arrangerades av Hall Media, Jönköpings kommun, Värnamo kommun, Tranås kommun, Eksjö kommun och Region Jönköpings län.

2021
Temat för SmåLit 2021 var Paus. Vad händer med oss i pausen? Hur påverkar det skapandet och skrivandet, vår hälsa och samhället i stort?
Detta år arrangerades festivalen digitalt. Författarsamtal, debatter, workshops och uppläsningar livesändes och festivalen fick ännu större spridning. I Studio SmåLit intervjuades lokala författare. Författarbesök livesändes till förskolor, skolor och fritidsgårdar. Balsam Karam fick SmåLits Migrantpris 2021 för romanen ”Händelsehorisonten” och i finalen SmåLits författarscen medverkade författarna: Håkan Nesser, Bodil Jönsson, Mian Lodalen och Patrik Lundberg.
SmåLit 2021 arrangerades av Hall Media, Jönköpings kommun, Värnamo kommun, Tranås kommun, Eksjö kommun och Region Jönköpings län.

2020
Författare sägs ha världens ensammaste yrke. Först i mötet med läsaren bildas det en gemen skap. Kanske är det därför så många böcker handlar om ensamhet. Temat för årets festival var gemensam.
SmåLit 2020 arrangerades på tre orter av Hall Media, Jönköpings kommun, Värnamo kommun, Tranås kommun och Region Jönköpings län. Nytt för året var en Nordisk scen som gästades av norska Vigdis Hjorth och isländska Eiríkur Örn Norðdahl. Under festivalen medverkande även Nora Szentiványi som fick SmåLits Migrantpris 2020 för romanen ”Lägenheten”.
Andra medverkande författare var: Karin Smirnoff, Athena Farrokhzad, Magnus Västerbro och Åke Edwardson.

2019
Drömtorp eller ödehus? I en urban samtid har livet på landet blivit något som både lockar och skrämmer. Smålit 2019 utforskade vårt kluvna förhållande till landsbygden– i litteraturen, politiken och det gem ensamma samtalet. SmåLits Migrantpris 2019 gick till Pooneh Rohi för romanen ”Araben”. SmåLit 2019 arrangerades av Hall Media, Jönköpings kommun, Värnamo kommun, Nässjö
kommun, Region Jönköpings län och Tranås kommun.
Medverkande författare var bland andra: Ann Cleeves, Sara Stridsberg, Jonas Hassen Khemiri, Björn Larsson, Jens Liljestrand, Pooneh Rohi och Tomas Bannerhed.

2018
Under SmåLit 2018 tog Minoritetens röster plats i programmet med samtal kring tvåspråkighet och inblickar i samisk och romsk kultur. Årets andra tema var Läslycka och handlade om att samlas kring litteraturen och hitta inspiration till läsning. SmåLit 2018 arrangerades av Hall Media, Jönköpings kommun, Värnamo kommun, Nässjö kommun och Region Jönköpings län.
Medverkande författare var bland andra: Rutger Bregman, Kim Leine, Sara Bergmark-Elfgren, Kristina Sandberg, Åsa Moberg, Stina Wirsén och Ola Larsmo.

2017
SmåLit 2017 hade Flykt som tema. Med samtal, kortfilmer och författarbesök delades erfarenheter av att bryta upp, fly och börja om i ett nytt land.

SmåLit 2017 arrangerades av Hallpressen (nuvarande Hall Media), Jönköpings kommun, Värnamo kommun och Region Jönköpings län.

Medverkande författare var bland andra: Åsne Seierstad, Theodor Kallifatides, Johannes Anyuru, Elisabet Åsbrink och Lina Wolff.

2016
Den allra första litteraturfestivalen arrangerades i Jönköping i februari 2016. Festivalen startade som ett samarbete mellan Hallpressen (nuvarande Hall Media), Jönköpings kommun och Region Jönköpings län med syfte att utveckla kulturlivet i Jönköpingsregionen.

Medverkande författare var bland andra: Mats Strandberg, Karin Bojs, Gellert Tamas och Ebba WittBrattström.

Håll dig uppdaterad!

Låt oss hålla dig uppdaterad och inspirerad! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att vara bland de första som får veta om allt spännande som händer under SmåLit 2024.