Spänning och relationer på Visingsö

Josefin Schygges litteraturintresse startade med Kitty och Fem-böckerna. I tonåren började det egna skrivandet på allvar. Mitt i lärarutbildningen tog hon paus och började studera skrivande på Lunds författarskola.

– Jag skrev ungdomsböcker först, hängde väl kvar i den tankevärlden.

Hon blev ändå lärare till slut, och började jobba med SFI. I den världen träffade Josefin en kvinna med skyddad identitet. Historien bakom detta ledde efter många om och men fram till spänningsromanen Allt för dig som kom ut 2022.

– I boken är det två kvinnor som lever och har levt under hot och deras öden förenas. Det är en fiktiv berättelse men den skulle kunna vara sann, säger Josefin.

I kontrast till det mörka utspelar sig stora delar av boken på det idylliska Visingsö, och sociala medier spelar också en viktig roll. Vad man visar där – och vad man inte visar.

– Jag ville ha en begränsad geografisk plats i närheten av där jag bor (Huskvarna). En dag när jag gjorde research på ön blev det plötsligt jättedåligt väder, och det kunde jag också använda i skrivandet.

Även sprillans nya boken Närsök utspelar sig på Visingsö.

– Men där Allt för dig handlar och systerskap så handlar Närsök om moderskap. När dottern i berättelsen försvinner funderar mamman på vad i deras förflutna som kunnat leda till försvinnandet.

I boken finns även en icke namngiven småländsk plats. Läsaren får själv dra sina slutsatser där…

Nu väntar Smålit och det blir Josefin Schygges andra gång.

– Jag ska prata om relationsdriven spänning med Cecilia Andersson . ”Cilla” kombinerar det mysiga med spänning medan mina böcker är mörkare.

Kan man tala om en Jönköpings-community bland författare här i trakten?

– Det börjar nog bli så.  Smålit är ett bra tillfälle att träffa kollegor.

Mesta tiden går dock åt till att sälja böcker och prata med läsare. Eller lyssnare när det gäller ljudböcker.

– Förra året hade jag bokbord jämte Torgny ”Tojje” Wirén (välkänd präst och författare). Jag kunde dra nytta av hans kö, locka över folk till mig, säger hon och fortsätter:

– Man måste vara aktiv på bokmässan. Småprata med besökarna, fråga vad de gillar att läsa.

Förutom författande så arbetar Josefin och som frilansande redaktör. Hon ägnar sig också åt motsatsen till avancerat romanbygge: lättlästa böcker.

– Det är en utmaning att förenkla språket. Hur mycket kan man skala av utan att förlora meningen?

Närsök utkommer den 15 januari.

Fler nyheter