Caféet i Pelikanenhuset, Värnamo

Johanna Thydell

"I taket lyser stjärnorna"

Johanna Thydell föddes 1980 i Nässjö, men familjen flyttade vidare till Värnamo när hon var i tioårsåldern. Hon  slog igenom som författare med romanen ”I taket lyser stjärnorna” som vann Augustpriset i kategorin barn- och ungdomslitteratur. Därefter har hon skrivit flera ungdomsromaner, men även uppmärksammade bilderböcker som ”Dumma teckning”, som även den Augustnominerades. I september 2021 kommer bilderboken ”Hundtjuvarna”.

Utflyktstips: Fika på caféet i Pelikanenhuset. ”I taket lyser stjärnorna” utspelar sig i en icke namngiven stad, men enligt författaren är caféscenerna inspirerade av Stigs Pelikanen i Pelikanenhuset i Värnamo, där hon själv tillbringade mycket tid under tonåren. Caféet har renoverats och bytt namn till Ditt Café Livingroom.

Uppläsare: Mathias Lithner

Sofforna på Karins kafeteria är lediga och Ullis lägger ner sin väska för att hålla platsen. Efter att ha roffat åt sig ett trettiotal gratisvykort från behållaren på väggen bjuder hon Jenna på en kopp kaffe.

Jenna ser att Mongo-Malin sitter i ett hörn längre in. Hon ser ensam ut, sitter och stirrar ut genom fönstret, kryper skyggt ihop om någon går förbi. Jenna funderar på att höja handen och heja, men förstår sedan inte varför, va fan, hon har väl aldrig hejat på Mongo-Malin? Ingen hejar på Mongo-Malin.

Som om Mongo-Malin kan läsa Jennas tankar möts deras blickar nu, klämmer sig mellan rök, bananbakelser och rykande kaffekoppar.

Mongo-Malin ler inte. Hon ser hatisk ut. Men det är inte Jenna hon blänger på, det är Ullis. Och Ullis sitter där hon sitter, putar med bysten, benen i kors, suger på sin cigarett och bara är. Kanske märker hon något. Kanske inte.

Jenna känner igen tankarna i Mongo-Malins blick.

De har tillhört henne.

Men saker och ting kan ändras. Världen kan vändas upp och ner, och inget fortsätter som förut.

I en enda snabb rörelse har Mongo-Malin vräkt sig upp från stolen, sparkat in den på sin plats och skyndat ut genom dörren som säger pli-ling när någon går ut.

Och när någon går in.

Pli-ling. Zakke och Tobbe och Nikke och Han Som Jenna Nu Vet Heter Tommy kommer in i caféet. Mongo-Malin råkar springa in i Tobbes axel.

”Aj för fan!” ryter han.

Zakke ser ut att vilja vända i dörren när han ser röksoffan, men hans tre följeslagare trampar på.

”Shit, vad fjantig han är”, muttrar Ullis innan killarna kommer alltför nära.

”Kan vi sätta oss här?” säger Tobbe och glor flinande på Ullis tajta tröja

”Sitt”, säger Ullis och blåser cigarettrök i ögonen på honom.

När Nikke, Tobbe, Tommy och en mycket generad Zakke ska gå för att fixa kaffe lutar sig Ullis fram mot Jenna.

”Såg du?” viskar hon irriterat. ”Han tycker det är skitpinsamt, fortfarande, att han försökte stöta på mig sist. Det är ju skitlängesen. Han är en sån jävla fjant! Fan! Jag saknar Henke. Visste du att han har ny tjej?”

”Henke?” säger Jenna.

”Nej, Zakke!” Ullis lutar sig tillbaka. Nu närmar killarna sig med sina rykande koppar.

Jenna skakar på huvudet. Nej, hon visste inte att Zakke har ny tjej. Hon har inte tänkt på Zakke eller Zakarias på väldigt länge. Hon har inte ens sett honom på hurlängesomhelst, och nu när hon till slut gjorde det, såhär, när hon tänkte på hur full han varit, , och på kyssen, på hur viktig den varit, och på hur fel det blev, och på hur avlägset allt det där var, och på hur full han blev ännu en gång på sin egen fest, och på att han stötte på Ullis, och på att han var lika vräkig och fånig som Johan och alla andra i den töntiga killklumpen, och på hur han betedde sig nu, han är en sån jävla fjant, kunde hon inte förstå vad hon tyckte var så speciellt med honom.

Svart hår.

So what?

” Så du måste med på festen”, säger Ullis. ”Du förtjänar det. Dessutom kanske Jacob kommer.”

Ullis ler. Jenna ler tillbaka, hon struntar fullständigt i Jacob. Hon struntar fullständigt i att han tycker att Jenna är söt. Men ändå. Hon känner sig glad.

”Okej”, säger hon. ”Jag kommer.”

"I taket lyser stjärnorna"
Till toppen