Jubilerande litteraturfestival växer ur biblioteket

Anna-Karin Zinnerfors och Filip Zezovski Lind framför Elmia. Foto: Peter Feurst.

Smålands litteraturfestival byter kostym till minst en storlek större. I Jönköping flyttar Smålit från stadsbiblioteket till Elmias mässlokaler för att ge plats till fler på festivalen i februari 2025. I Värnamo byter Smålit både veckodag och årstid, till en lördag i oktober.

Smålands litteraturfestival, Smålit, firar 10 år 2025. Festivalen startade i Jönköping 2016 och året därpå delade Värnamo på arrangemanget. Fler orter har under åren deltagit.

I Jönköping har festivalen huserat på den mest naturliga platsen för litteraturen, i stadsbiblioteket. De senaste åren har även länsmuseet och stadsarkivet utnyttjats, men i takt med att festivalen vuxit till 4 000 besökare har flaskhalsar till scener och faciliteter blivit tydliga.

– Vi har haft haft angenäma problem de senaste åren med fler intresserade utställare än vi haft plats till i Stadsbiblioteket. Smålit har blivit för populärt och får helt enkelt inte plats längre, säger Filip Zezovski Lind, chef för avdelningen kultur- och bibliotek i Jönköpings kommun.

Nu tar mässarrangören Elmia emot Smålit med öppna armar. Nästa år arrangeras Jönköpings bokmässa, scenprogram och författarscen i Elmias mässlokaler som fått ny inredning, med bra förutsättningar för både stora framträdanden och mer intima scensamtal.

– Vi siktar på ett långsiktigt samarbete för att utveckla festivalen tillsammans. Smålit är väldigt duktiga på litteratur och berättande, och vi bidrar med kunskap om event och arrangemang, säger Elmias affärsområdeschef för event, Anna-Karin Zinnerfors.

Smålits 10-årsjubileum i Jönköping blir en litteraturfest med program från flera scener och en mässhall med utställare. Självklart med en mix av både lokala och kända gäster, kvalitet och mångfald, aktualitet och angelägenhet. Som vanligt är datum första lördagen i februari.

– Med det här steget kan vi ta emot fler utställare och besökare. Smålit ska fortsätta växa så att alla litteraturintresserade här kan möta författarna och föreläsarna på festivalen, säger Filip Zezovski Lind.

Smålit i Värnamo har redan både bibliotek och stora scener i kulturhuset Gummifabriken, men väljer att flytta sin festivaldag till en lördag i oktober. Festivalen blir då tillgänglig för fler som kan besöka Smålit på två orter utspridda över året.

Det gemensamma temat för Smålit 2025 är: eko.

Smålit arrangerar på nytt en novelltävling som pågår 20 juni till 31 augusti. Temat är: ekon från Småland.

Smålits Migrantpris med prissumman 50 000 kronor delas ut på Smålit i Jönköping 1 februari.

Kalenderfakta:

Smålit Jönköping: 1 februari 2025
Smålit Värnamo: 18 oktober 2025

För mer information, klicka här.

Fler nyheter